OPERA2DAY

donderdag 25 april 2024

Allerlaatste voorstellingen 'De Apocalyps' in mei en juni

Allerlaatste voorstellingen 'De Apocalyps' in mei en juni

Half mei hervatten we onze tournee van J.S. Bach - De Apocalyps. Het eerste deel van de tour kende uitverkochte zalen en werd succesvol afgesloten in een bomvol Carré in Amsterdam. Op 14 en 15 mei staat de voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Inmiddels hebben meer dan 10.000 bezoekers de voorstelling gezien van Groningen tot Eindhoven en van Rotterdam tot Nijmegen. Na Den Haag spelen we nog in Alkmaar en Den Bosch. De voorstelling is op 22 mei te zien in Münster en op 10 en 11 juni op het vermaarde Bachfest in Leipzig.

Publiek en pers positief

Na de enthousiaste reacties van de pers die twee jaar geleden al de première in coronatijd konden bijwonen, reageert nu ook het publiek positief: 'Prachtige avond! Ik was vaak bewogen!' en '...blinkend van speelplezier en overgave... Bravo en mijn diepe buiging...' zijn slechts enkele van de positieve publieksreacties op de voorstelling. 82% van het publiek gaf de voorstelling vijf sterren.

Het meest getroffen werden we door de reactie van een 12-jarige dochter van een bezoekster. Ze vond de voorstelling geweldig en vroeg wanneer ze weer naar de opera mocht: 'My friend and her 12 year old daughter were in the audience yesterday, it was the kids first ever opera and she loved it and is asking when they can go again.'

Jan van Leiden

Als je hoort hoe dramatisch en emotioneel de muziek van J.S. Bach is, kun je je voorstellen dat hij een fantastische operacomponist zou zijn geweest. Dat was er ook bijna van gekomen. Uitgedaagd door die gedachte creëerden OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging ‘de opera die Bach nooit schreef’: J.S. Bach - De Apocalyps. Met succes. “OPERA2DAY, once again, has contrived a brilliant new opera” schreef een Engelse recensent. “Een volbloed opera” (NRC) die “volledig past in de traditie van OPERA2DAY” (Place de l'Opera). De voorstelling werd uitgenodigd voor het gerenommeerde internationale Bachfest Leipzig en is momenteel te zien in de Nederlandse theaters.

De opera vertelt het waargebeurde verhaal van Jan van Leiden. Deze acteur, kroegbaas en kleermaker werd in de zestiende eeuw leider van een beweging die verkondigde dat de wereld ten onder zou gaan. Een heilstaat werd opgericht. Die radicaliseerde en werd tot dictatuur. We volgen Jan van zijn aanvankelijke bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap tot aan zijn laatste biecht in een dodencel. We beleven daarmee van binnenuit hoe de tijdloze mechanismen van populisme, polarisatie en radicalisering hun werk doen.

Bach als nooit tevoren

Met indringende, overrompelende en emotionele muziek van Bach komt het verhaal tot leven. Scenarist en regisseur Serge van Veggel maakte het werk met librettist Thomas Höft en barokspecialist én modern componist Panos Iliopoulos tot een ware doorgecomponeerde opera. Dankzij een meeslepende en grootse enscenering, een voortreffelijke cast en het koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Hernán Schvartzman, zal Bach zal te horen én te zien zijn als nooit tevoren.

Kaartverkoop

Een overzicht van alle data vind je in onze speellijst. Daar vind je meteen een link naar de kaartverkoop. 

Bekijk hier de trailer:

 

  • '

    The company has created a 21st century recipe for opera that could almost certainly not have been imagined in any other era

    '
  • Opera Now
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger