OPERA2DAY

Laat jij van je horen bij de voorstelling
'J.S. Bach – De Apocalyps' in de Stadsschouwburg Utrecht of de Koninklijke Schouwburg in Den Haag?

OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging zijn op zoek naar 25 enthousiastelingen (per voorstelling) die een muzikale én
theatrale bijdrage willen leveren aan de voorstelling ‘J.S. Bach – De Apocalyps’. Het gaat om een scène die voor aanvang in de foyer plaatsvindt, waarin wordt gezongen en geacteerd. Daarmee brengen jullie de bezoekers al in de juiste
sfeer zodra zij de drempel van het theater overstappen. Ook als je normaal gesproken geen klassieke muziek zingt, ben je van harte welkom! Acteerervaring is niet nodig. Wel moet je in het middelpunt van de belangstelling durven staan en expressief durven zijn. Bonus: je kunt gratis een fantastische opera bezoeken! Ga jij dit avontuur met ons aan?

Over de voorstelling
Het verhaal van ‘J.S. Bach – De Apocalyps’ gaat over een historische gebeurtenis: in 1534 greep een hervormingsbeweging de macht in het Duitse stadje Münster. Ze wilden er een ideale samenleving stichten, maar al snel radicaliseerde de groep. De Nederlander Jan van Leyden riep zichzelf uit tot koning en tegenstanders werden verdreven of vermoord.
De heilstaat werd een tirannie en kwam uiteindelijk ten val. Met het verhaal van Jan van Leyden stellen we de tijdloze thema’s van polarisatie, radicalisering en extremisme aan de orde. We schilderen deze roerige tijd met de onvergetelijke muziek van Bach met meeslepende nieuwe teksten.

Over jouw bijdrage
Om de bezoekers voor aanvang van de voorstelling al in de stemming te brengen, geven we hen het gevoel dat zij midden in een demonstratie in de foyer zijn beland. Er hangen spandoeken en er staan mensen met protestborden. Er loopt een acteur rond die het publiek toespreekt en ophitst. De rol van de demonstranten wordt vertolkt door jou en je medespelers. Jullie reageren op de woorden van de acteur en zingen uiteindelijk een protestlied. Het lied is gebaseerd op muziek van
Bach, met een Nederlandse tekst. Makkelijk te zingen, ook voor niet-klassiek geschoolde zangers. Na afloop van het lied gaan de zaaldeuren open. Jij gaat dan samen met het publiek de zaal in om de voorstelling bij te wonen. Daarvoor krijg je uiteraard een vrijkaartje.

Wat we vragen
Van te voren studeer je zelf het lied in. Je krijgt hiervoor mp3-bestanden en ander oefenmateriaal toegestuurd.
Een aantal dagen voor de voorstelling doe je mee aan de repetitieavond in het theater. Een muzikaal repetitor en theaterdocent zorgen voor een gezellige avond waarin alles muzikaal op zijn plek valt én waarin er aan het eind van de avond een overtuigende protestscène staat!
Op de voorstellingsdag is er een generale repetitie in de schouwburg. Ook hier ben je natuurlijk bij. Na de generale is er een pauze waarin je buiten het theater en op eigen gelegenheid even kunt eten. Een half uur voor aanvang verwachten we je terug voor jullie optreden, en direct aansluitend bezoek je de voorstelling.

Data
De voorstelling de Stadsschouwburg Utrecht vindt plaats op zondag 13 februari. De generale repetitie is van 16.30 tot 18.00uur, en de voorstelling om 20.00uur. De repetitieavond is op zondag 6 februari van 20.00 tot 22.30uur.

Doe je liever mee aan een voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag dan heb je de keuze uit zes mogelijkheden. 
* Optie 1: Repetitie op 20 januari (19:30-22:00), voorstelling op 22 januari (generale 16:30-18:00, voorstelling 20:00)
* Optie 2: Repetitie op 1 februari (19:30-22:00), voorstelling op 8 februari (generale 16:30-18:00, voorstelling 20:00)
* Optie 3: Repetitie op 7 februari (19:30-22:00), voorstelling op 9 februari (generale 16:30-18:00, voorstelling 20:00)
* Optie 4: Repetitie op 7 maart (19:30-22:00), voorstelling op 11 maart (generale 16:30-18:00, voorstelling 20:00)
* Optie 5: Repetitie op 8 maart (19:30-22:00), voorstelling op 12 maart (generale 16:30-18:00, voorstelling 20:00)
* Optie 6: Repetitie op 9 maart (19:30-22:00), voorstelling op 13 maart (generale 11:00-12:30, voorstelling 14:30)

Aanmelden
Ben je enthousiast?
Vul dan hier het aanmeldformulier voor de voorstelling in de Stadsschouwburg Utrecht in, of dit aanmeldformulier voor een van de voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. We selecteren de aanmeldingen op gender, leeftijd en ervaring om voor elke voorstelling een zo divers mogelijke groep samen te stellen.

Nog vragen?
Stuur een mailtje naar meedoen@opera2day.nl

  • '

    OPERA2DAY demonstrates that there is a brave new world of opera out there which has yet to be fashioned

    '
  • Arts Talk Magazine
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger