OPERA2DAY

donderdag 30 januari 2020

Opera Melancholica in de pers: "nieuw succesnummer"

Opera Melancholica in de pers: "nieuw succesnummer"

"OPERA2DAY voegt met deze productie een nieuw succesnummer toe aan een inmiddels imposante lijst." Deze uitsmijter van Opera Magazine laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. Op 29 januari ging de nieuwe productie Opera Melancholica in première in een uitverkochte Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Nu druppelen de reacties van pers en publiek langzaam binnen. En deze delen we natuurlijk graag met jullie. 

“Philip Glass door een psycho-analytische bril” (NRC), “Totaaltheater” (Place de L'Opera), “Buitengewoon mooi spel” (Theaterkrant) en “Seductively morbid” (Opera Today): zo maar enkele persquotes over de nieuwe opera die tot 19 maart te bewonderen is in de Nederlandse theaters. 

NRC-recensent Joep Christenhusz was prettig verrast door de muziek van Philip Glass: "Muzikaal opmerkelijk: anders dan de losse tableaus in Glass’ revolutionaire anti-opera Einstein on the Beach (1976), dienen zijn minimalistische noten in Usher een dramatisch verloop. De muziek [...] laveert effectief tussen stuwende pulserende tutti’s en intieme kamermuzikale doorkijkjes."

Het concept en de regie van de nieuwe voorstelling bracht ook interessante reacties teweeg. Theaterkrant recensent Max Arian merkte op dat "Wat je op het toneel ziet, kan – als je daar voor open staat – heel goed leiden tot een confrontatie met jezelf en je eigen strijd om gevoel en denken in evenwicht te brengen." Ook het publiek in de zaal nam dit mee. Na afloop van de première kregen we een email van een bezoeker uit Den Haag: "Ik heb me zelden zo vervuld, ik zou bijna zeggen ‘getroost’, gevoeld bij het verlaten van een schouwburg. Een college voor iedereen die zich in wat voor gradatie dan ook bezig houdt met de Psyche van de (mede)mens en haar naakte waarheid." Maar de ultieme reactie kregen we van Paul Korenhof die voor Opus Klassiek zijn recensie inleidde op de volgende manier: "Bestaat perfectie in het theater? Tot een paar dagen geleden zou ik die vraag volmondig met 'nee' beantwoord hebben, maar nu ben ik daar niet meer zo zeker van. En die twijfel werd niet opgeroepen door een gezelschap met een miljoenensubsidie, maar door het Haagse Opera2Day, een kabouter in operaland, maar wel een kabouter met ambities." "...met het project Opera Melancholica zet Opera2Day voorlopig de kroon op het werk."

Volkskrantrecensent Frits van der Waa was onder de indruk van de zang in Opera Melancholica. Zowel Santiago Burgi (Roderick) als Drew Santini krijgen lof toegezwaaid. Echter: "De beide mannen zingen uitstekend, maar nog mooier is de gezongen, onzichtbare en woordeloze bijdrage van sopraan Lucie Chartin als Madeline."

De samenwerking met New European Ensemble en Scapino Ballet Rotterdam pakte volgens de pers goed uit. Zowel de Nederlandse media als de internationale collega's schalden de loftrompet voor Ellen Landa als Madeline: "Twitchy, obsessively repetitious choreography by Ed Wubbe of Scapino Ballet captured the seductiveness of the mad and the morbid. Snaking across the dirty water, her wet robe dragging behind her, Landa was a horrific and fascinating apparition." schreef het Amerikaanse Opera Today, en Theaterkrant merkte op dat zij een "mooie, kwijnende, bijna etherische Madeline" speelde. 

Het New European Ensemble werd uit Franse hoek complimenten toegezwaaid: "Les douze instrumentistes du New European Ensemble sont dirigés avec rigueur et enthousiasme par Carlo Boccadoro, grand défenseur du répertoire contemporain." 

En op Instagram reageerde WEHAGUE met een tekst waar wij erg gelukkig van werden: "Wat een vette intense, toffe voorstelling. Hoezo opera is niet voor jonge mensen? @Opera2Day maakt opera toegankelijk en deze Opera Melancholica kunnen we je echt aanraden!" 

In de komende dagen zullen we dit bericht steeds aanpassen naar gelang de reacties binnenstromen. 

 

  • '

    OPERA2DAY demonstrates that there is a brave new world of opera out there which has yet to be fashioned

    '
  • Arts Talk Magazine
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger