OPERA2DAY

Psychiater zoekt 'co-assistenten'
m/v, 15-30 jaar

(amateuracteurs en -actrices voor bijdrage aan onze nieuwe voorstelling Opera Melancholica)Deze pagina bevat informatie over de nieuwe voorstelling van OPERA2DAY die we, vanwege het verrassingseffect, graag geheim willen houden voor het publiek. Help je ons daarbij?

Opera Melancholica
Begin 2020 toert OPERA2DAY langs de Nederlandse (en Belgische) schouwburgen met de nieuwe productie Opera Melancholica, i.s.m. het New European Ensemble en Scapino Ballet Rotterdam. Het thema van de voorstelling is melancholie, een oude benaming voor depressieverschijnselen. De voorstelling start met een gesproken en deels geïmproviseerde introductie, waarin een acteur in de rol van psychiater het publiek welkom heet ‘in het theater van de psyche’. Hij vertelt over zijn werk en laat het publiek uiteindelijk ook één van zijn patiënten zien: Roderick Usher. De voorstelling gaat dan over in de uitvoering van de opera The Fall of the House of Usher (van componist Philip Glass naar het gelijknamige verhaal van Edgar Allen Poe), waarin de psychische problematiek van hoofdpersoon Roderick Usher centraal staat.

Psychiater zoekt ‘co-assistenten’
Voorafgaand aan de voorstelling is er al van alles te beleven. De foyer verandert in de ontvangsthal van een psychiatrisch onderzoeksinstituut. Een aantal bezoekers krijgt daar een consult (lees: wordt geïnterviewd) door co-assistenten van de psychiater. De data die zij in de consulten verzamelen, verwerkt de acteur direct in de voorstelling van die avond. Het verhaal van de psychiater is dus, met dank aan zijn co-assistenten, elke keer een beetje anders. In de zaal wordt vanaf een half uur voor aanvang al live muziek gespeeld, en twee co-assistenten dragen tussendoor op het podium teksten voor over melancholie. Daarnaast hebben de co-assistenten ook na afloop van de voorstelling nog een belangrijke taak: zij delen kaarten uit aan het vertrekkende publiek met daarop een wijsheid die de psychiater hen mee naar huis wil geven. De co-assistenten zitten tijdens de voorstelling in de zaal en krijgen hiervoor een vrijkaartje.
OPERA2DAY is op zoek naar amateuracteurs en - actrices (15-30 jaar) die de rol van co-assistent willen vervullen. We zoeken voor elke voorstelling vijftien co-assistenten die één avond stage lopen. Er zijn voorstellingen in Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Drachten, Eindhoven, Gouda, Groningen, Haarlem, Kerkrade, Leuven (BE), Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Tilburg en Utrecht.
Bekijk hier de speellijst voor alle data.

Hoe lang moet ik daarvoor studeren?
In tegenstelling tot andere opleidingen hoef je bij ons niet eerst jarenlang te studeren om coschappen te mogen lopen. Je krijgt van te voren filmpjes toegestuurd met uitleg over de voorstelling, zodat je je kunt voorbereiden. Op de voorstellingsdag word je 2,5 uur voor aanvang in het theater verwacht voor een opleiding door de ‘psychiater’. That’s it! Een geschikte co-assistent beschikt natuurlijk wel over de volgende kwaliteiten:
- Je bent niet bang om in je rol op mensen af te stappen en een gesprekje met hen aan te knopen
- Je neemt een bestaande vragenlijst met de bezoekers door, maar je kunt ook een beetje improviseren in het gesprek
- Je bereidt je goed voor door de toegestuurde filmpjes te bekijken
- Je bent aanwezig van 2,5 uur vóór aanvang tot (uiterlijk) 2,5 uur ná aanvang

Hoe kan ik me aanmelden?
Vul het aanmeldformulier in.
Onze opleiding heeft geen numerus fixus, dus wie het eerst komt wie het eerst maalt! Je ontvangt z.s.m. bericht of er nog plek is. Als je na een week nog niets hebt ontvangen, controleer dan even je spamfolder!
NB: val je net buiten de doelgroep, maar wil je wel graag meedoen? Oudere studenten tot 40 jaar nodigen we uit om tóch het aanmeldformulier in te vullen. We plaatsen je dan op een reservelijst en bieden je de stageplaats later wellicht alsnog aan.

Meer informatie?
Neem contact op met projectleider Mieke van der Ven: meedoen@opera2day.nl of 06-23365583.

  • '

    'OPERA2DAY bewees opnieuw dat men rekening moet houden met dit Haagse opera-bedrijf, dat vanuit traditie de ene sensationele voorstelling na de andere realiseert'

    '
  • Theaterkrant
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Check hier onze privacyverklaring.
Accepteer Weiger