OPERA2DAY

dinsdag 12 juni 2018

'Carmina Burana' doorslaand succes

'Carmina Burana' doorslaand succes

Drie uitverkochte voorstellingen, bijna 3.000 bezoekers en lovende recensies. Carmina Burana, waarmee Festival Classique op vrijdag 8 juni opende, was een doorslaand succes. In een magische cirkel op het Scheveningse strand werd Carl Orffs populaire meesterwerk een enerverend ritueel met Vrouwe Fortuna als middelpunt. NRC, Trouw – ieder goed voor 4 sterren – en de Theaterkrant bezochten de met mist omgeven première.

Sprekende beelden

“Tientallen handen dragen Vrouwe Fortuna op het Noorderstrand van Scheveningen naar een voetstuk. Daar staat ze, stralend wit met vleugels als van een zwaan. Rondom haar voltrekt zich een ritueel van bloemen strooien en aanbidding … Het glashelder en krachtig zingende koor staat aan weerskanten opgesteld. Regisseur Serge van Veggel drukt de symboliek van het eeuwige rad, van de tijd én van het menselijk lot uit in sprekende beelden… zeemist omhulde de buitenlocatie in een dichte waas … Hierdoor kreeg de Carmina een bijna mystiek karakter. Dirigent Rick Schoonbeek wisselt intiem-muzikale scènes af met opzwepende ritmiek (NRC).”

Hartverscheurend

“Het populaire werk van Carl Orff werd uitgevoerd door het Theaterkoor Dario Fo, een uit driehonderd amateurzangers bestaand projectkoor, het Haags Matrozenkoor en vier prachtig zingende en acterende beroepssolisten … De mist bleek allerminst een spelbreker te zijn, maar eerder een onbedoeld versterkend element van het toch al spectaculaire toneelbeeld. Vooral de schimmige verschijning van het reuzenrad op de Pier had iets magisch … Alle lof voor de enscenering van regisseur Serge van Veggel en de prachtige, beeldende dansen die choreograaf Thom Stuart had gemaakt voor De Dutch Junior Dance Division. Vooral de scène met de geblinddoekte Fortuna, belaagd door dronken mannen in de taveerne, was hartverscheurend (Trouw).”

Vol dramatiek

“Bij regisseur Serge van Veggel is Fortuna geen anonieme kracht maar een jonge vrouw (vertolkt door danseres Laurie Chomel) die gedurende de voorstelling zelf met de willekeur van het lot geconfronteerd wordt … In het eerste deel ervaart Fortuna het prille liefdesgeluk in een bucolische setting, met behendig en speels bewegende dansers van de Dutch Junior Dance Division. In het tweede deel belandt ze in de kroeg en wordt ze hardhandig behandeld door het koor en twee zangers. Bariton Martijn Sanders zingt zijn solopartij met een doorleefd, indrukwekkend geluid en wekt in zijn sterke, fysieke spel zowel medelijden als afschuw op … de choreografie van Thom Stuart werd sierlijk en behendig uitgevoerd, het pianospel en slagwerk was krachtig en vol dramatiek (De Theaterkrant).”

Carmina Burana is geproduceerd door Festival Classique, OPERA2DAY en Kwekers in de kunst, in samenwerking met De Dutch Don’t Dance Division, het Haags Matrozenkoor, Pianoduo Scholtes & Janssens en slagwerkgroep Percossa. De foto’s in dit artikel zijn van Anne Reitsma.

  • '

    'OPERA2DAY bewees opnieuw dat men rekening moet houden met dit Haagse opera-bedrijf, dat vanuit traditie de ene sensationele voorstelling na de andere realiseert'

    '
  • Theaterkrant