foto

Opera2day

vrijdag 16 dec 2016

'Mariken in de tuin der lusten' nu als DVD en Full-HD-stream

In 2015 speelde OPERA2DAY de gloednieuwe opera Mariken in de tuin der lusten. Deze productie is nu verkrijgbaar op DVD via Bol.com of online te zien als Full-HD-streamNiemand minder dan de bekroonde cineaste Sonia Herman Dolz filmde de voorstelling die is gebaseerd op het middeleeuwse verhaal van Mariken van Nieumeghen. 

'Huiveringwekkend mooi'
Mariken in de tuin der lusten was te zien in 20 bomvolle theaters. Daar zijn we trots op, want het lukt tegenwoordig nog maar zelden om voor een nieuw gecomponeerde opera zoveel publiek op de been te krijgen. Door het hele land raakten de bezoekers betoverd door de muziek van Calliope Tsoupaki, de spannende enscenering van Serge van Veggel, het toneelspel van Hannah Hoekstra en de prestaties van de zangers. In de pers verschenen juichende recensies. De Volkskrant schreef: ‘De voorstelling heeft alles wat je maar kunt wensen’. Het NRC typeerde de productie als ‘een begeesterde, bij vlagen grandioze voorstelling’. Het Parool roemde de ‘voortreffelijk cast’ waarin een 'sterk spelende Hannah Hoekstra' volgens Trouw het middelpunt was. Het Limburgs Dagblad vatte het samen: ‘huiveringwekkend mooi’.
 
Het meisje ‘dat zeven jaar met de duivel leefde’
In de opera gaat de nieuwsgierige, maar kwetsbare Mariken op reis door een duistere wereld. Ze komt intrigerende karakters tegen, zoals een feeks van een tante, een verleidelijke duivel en een paus die ongelovigen vervolgt. De voorstelling volgt de opzet van De tuin der lusten, het beroemde drieluik van de schilder Jeroen Bosch (een tijdgenoot van Mariken van Nieumeghen). De opera begint in ‘De besloten hof’ in de buurt van Nijmegen. Daarna komt Mariken terecht in ‘De tuin der lusten’ van het Antwerpse stadsleven, waar ze zeven jaar lang met de duivel een uitbundig leven leidt. Uiteindelijk gaat ze op zoek naar ‘Boetedoening’. Vol berouw eindigt Mariken in het Wittevrouwenklooster in Maastricht. Daar leeft ze geketend en biddend om verlossing.
 
Mariken: een actrice tussen de zangers
De makers gaven de opera een bijzondere vorm. De hoofdrol van Mariken wordt gespeeld door Gouden-Kalf-winnares Hannah Hoekstra van het Nationale Toneel. Als actrice gaat zij op pad door een wereld die gevuld is met gezongen karakters. Zij ontmoet Julian Podger (Moenen), Harry van der Kamp (oom), Jill Feldman (tante), Michael Chance (paus), Truus te Selle (oude Mariken), Lucie Chartin (ziel van Mariken) en de acteur Joop Keesmaat (verteller).
 
Betoverende klankwerelden komen samen
In de voorstelling komen bijzondere klankwerelden samen. Asko|Schönberg, een toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, speelt samen met het Tetraktys Ensemble, dat is gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Zangeressen van Cappella Amsterdam vertolken de verschillende zielen van Mariken. Dirigent is Hernán Schvartzman, die zowel in oude als nieuwe muziek thuis is.
'In Den Haag voltrekt zich een waar mirakel'
Theaterkrant