foto

Opera2day

maandag 4 nov 2013

Médée, ze komt er aan! Cherubini's meesterwerk in originele versie

OPERA2DAY ensceneert een van de meest dramatische werken uit de operageschiedenis: Médée van Luigi Cherubini (1797). OPERA2DAY brengt dit laat-klassieke werk voor het eerst op de Nederlandse podia in de oorspronkelijke Franse versie, gespeeld op authentiek instrumentarium en voorzien van een nieuwe bewerking van de gesproken passages. Médée is vanaf 23 november 2013 te zien in vier verschillende steden.

Médée van Cherubini toont de wraak van Médée wanneer zij door haar geliefde Jason wordt verlaten. Ze vermoordt diens nieuwe verloofde en haar vader. Als ultieme wraak doodt ze ook de twee kinderen die ze met Jason had. Médée verhaalt over een mythische vechtscheiding. De opera die Luigi Cherubini (1760-1842) hierover maakte, vangt op flamboyante wijze alle facetten van deze tragedie. De Duitse componist Brahms noemde Cherubini’s opera dan ook ooit ‘de hoogste top van de dramatische muziek’.

Het laat-klassieke werk werd in de 20e eeuw beroemd in een Italiaanse bewerking, die legendarisch werd vertolkt door Maria Callas. Dit is echter niet de versie die op 13 maart 1797 in première ging in het Théâtre Feydeau in Parijs. De oorspronkelijke versie was gemaakt volgens de toen geliefde traditie om gezongen en gesproken teksten met elkaar af te wisselen. OPERA2DAY gaat terug naar deze Franse versie en traditie, die ten doel had het drama dicht bij het publiek te brengen en maakt daarvoor een eigen bewerking.

Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor speeldata en kaartverkoop.

Klik hier voor de reacties van de pers, trailers en achtergrondfilmpjes.

'Opera2day laat [...] zien hoe je met weinig middelen schitterende scènes kunt bouwen'
NRC Handelsblad